Jak wydzielić i zagospodarować spiżarnię?

Dawniej, spiżarnia była obowiązkowym pomieszczeniem w każdym domu. To w niej zazwyczaj przechowywano wszystkie skarby kulinarne, przetwory, domowej roboty konfitury i łakocie. Jeśli myślicie, że dziś, mieszkając w bloku lub na wskroś nowoczesnym mieszkaniu nie można posiadać tradycyjnej spiżarni, to jesteście w błędzie.

Domową spiżarnię można urządzić w pomieszczeniu gospodarczym, o którym już dawno zapomniał świat, z którego naprawdę rzadko korzystacie i które nie jest wam do niczego innego potrzebne. Spiżarnię można urządzić również we wnęce pod schodami, a także w specjalnych wnękach w ścianie. Chcąc mieć spiżarnię, można także nieco zmodyfikować kuchnię (np. przy pomocy ścianek nośnych) i wydzielić z jej części nieduże pomieszczenie.

Urządzając spiżarnię, należy pamiętać by była ona dobrze wentylowana, zaciemniona i sucha. W tego typu pomieszczeniu na pewno nie ma miejsca na grzejnik. Temperatura powinna wynosić  10-15°C. Co do mebli, to system drewnianych półek w zupełności wystarczy. Bardzo praktycznym rozwiązaniem będą półki o różnych długościach, szerokościach i wysokościach, które zapewnią doskonałą organizację przestrzeni i łatwy dostęp do określonych produktów. Przydatne będą także specjalne półki profilowane na butelki oraz wiklinowe kosze lub drewniane skrzyneczki na owoce i warzywa. Inteligentnym rozwiązaniem będą też haki do suszenia ziół lub grzybów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.