Piękna podłoga w kuchni: wybieramy odpowiednie drewno

pinterest

pinterest

Zastanawialiście się kiedyś, które dokładnie elementy wyposażenia kuchni tworzą jej klimat? Nie są to meble. Nie są to też wymyślne gadżety. Elementem, który zwraca na siebie największą uwagę, a jednocześnie świadczy o charakterze kuchni, dodaje jej nutki luksusu i elegancji jest podłoga.

Od dawien dawna na kuchennych podłogach gościło drewno, które prezentowało się bardzo elegancko. Potem ze względów funkcjonalnych zostało ono zastąpione płytkami ceramicznymi – pozornie bardziej odpornymi na zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne. Dziś drewniane podłogi wracają do wnętrz kuchennych i na nowo stają się najpiękniejszą ich wizytówką.

Drewno w kuchni jest niezwykle miłe dla oka. Jest również bardzo miłe w dotyku. Wnosi do wnętrza nie tylko piękno w najczystszej postaci, ale także ciepło. Warto jednak pamiętać, że nie każdy gatunek drewna będzie nadawał się do wnętrza kuchennego. Pamiętajcie, że w kuchni panuje dość specyficzny klimat. Częste gotowanie sprawia, że wilgoć w kuchni jest większa, aniżeli w innych pomieszczeniach, co może przyczyniać się do odkształcania się drewna. Co więcej, w kuchni dość często dochodzi też do takich zdarzeń, jak zalanie wodą, które może wypaczyć podłogę.

Deska podłogowa Barlinek Jatobe Easy (źródło: www.nomi.pl)

Deska podłogowa Barlinek Jatobe Easy (źródło: www.nomi.pl)

Spośród wszystkich dostępnych rodzajów posadzek drewnianych w kuchni najlepiej jest zastosować deski z litego drewna. Dobrym rozwiązaniem jest deska barlinecka, którą możecie nabyć m.in. w markecie budowlanym NOMI. Najtwardsze podłogi to te z drewna egzotycznego, które to wyróżnia się doskonałymi parametrami i dużą odpornością na uszkodzenia. Numerem jeden są: merbau, doussie i jatoba. Niestety takie drewno nie należy do najtańszych, przez co w naszych rodzimych kuchniach gości stosunkowo rzadko. Często za to goszczą podłogi z desek z drzew liściastych. Z gatunków rodzimych największą twardość mają: jesion, dąb czerwony i buk.

Deska barlinecka jesion (źródło: www.nomi.pl)

Deska barlinecka jesion (źródło: www.nomi.pl)

Aby drewniana podłoga w kuchni służyła nam przez długie lata, należy pokryć ją twardym lakierem, gorącym woskiem lub olejem. O ile pierwsza metoda jest w stanie ochronić drewno przed zaplamieniem, to już dwie ostatnie tego nie uczynią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.