podłoga drewniana

podłoga drewniana

Podłoga drewniana to marzenie wielu osób. Nic w tym dziwnego, ma tak dużo zwolenników i miłośników. Podłogi wykonane z naturalnego drewna prezentują się przepięknie! Są stylowe i eleganckie jednocześnie. I zawsze są modne. Bo moda na naturalne piękno nie przemija nigdy. Niestety, chcąc cieszyć się drewnianą podłogą we własnym mieszkaniu, musimy wcześniej nieźle się nagimnastykować. Nie każde bowiem drewno nada się na podłogę. Najlepiej wybrać drewno I gatunku i co ważne – pozbawione sęków, które pod wpływem wilgoci czy codziennego użytkowania podłogi mogłyby po prostu wypadać. Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę wybierając drewnianą podłogę?

Parkiet, deski, a może panele?

Kuchnia to miejsce, w którym panuje dość specyficzny klimat. Dużo tu ciepła i wilgoci. Jaki rodzaj podłogi sprawdzi się najlepiej? Specjaliści polecają parkiet lub deski z litego drewna. Ale uwaga! Aby służyły nam przez długie lata, musimy zabezpieczyć je środkiem do uszczelniania krawędzi. Można też zdecydować się na lakierowane panele drewniane. W ich przypadku prawdopodobieństwo wybrzuszenia jest zdecydowanie mniejsze.

Jakie drewno na podłogę do kuchni?

Drewno na podłogę do kuchni powinno być I gatunku. Dobrze, aby posiadało równomierne usłojenie i było pozbawione sęków. Z rodzimych gatunków dobrze sprawdzi się buk, klon, dąb. Z gatunków egzotycznych poleca się merbau, doussie, a także badi, kempas i brazylijską wiśnię.

Jak pielęgnować drewnianą podłogę?

Najlepsze jest czyszczenie na sucho i używanie od czasu do czasu preparatów do pielęgnacji drewna. Niewskazane jest używanie do mycia dużej ilości wody. Zabrudzony fragment należy jak najszybciej wyczyścić, najlepiej specjalnie przeznaczonym do tego środkiem. W przypadku głębokiego zarysowania trzeba odnowić całą podłogę.