kuchnia w białych na wymiar szafkach i czarno białe płytki na podłodze

Podłoga w kuchni… Dla niektórych prosta sprawa, dla innych niekończąca się historia. Dla jeszcze innych temat rzeka. Wbrew pozorom wybór odpowiedniej podłogi do kuchni nie jest taki prosty. Z jednej strony chcemy, żeby było ładnie. Z drugiej zaś zależy nam na trwałości. Poza tym każdy z nas chce, aby podłoga w kuchni była odporna na zaplamienia i zniszczenia, a jak wiadomo o plamy w kuchni nietrudno. Dobrze też, aby nasza kuchenna podłoga była łatwa w czyszczeniu. Na rynku dostępne są różne płytki na podłogę. Mamy gres, glazurę i terakotę. Mamy też drewno i kamień. Każdy z tych materiałów niesie za sobą wiele zalet. Wciąż największą popularnością cieszą się ceramiczne płytki na podłogę (kliknij), bo są trwałe, ładnie wyglądają i dodatkowo nie są skomplikowane w czyszczeniu. Sprawdźmy jednak, jakie możliwości dają także inne materiały.

Płytki ceramiczne

Ceramiczne płytki na podłogę to bardzo popularny i powszechnie stosowany materiał wykończeniowy, który doskonale sprawdzi się w kuchni. Na rynku jest dość duży wybór faktur, kolorów, a nawet i wzorów, dzięki czemu można dopasować je do każdego stylu i charakteru kuchni. Rozpiętość cenowa płytek ceramicznych jest duża. Najtańsze modele są w zasięgu ręki każdego. Warto w tym miejscu podkreślić, że ceramiczne płytki na podłogę cechują się odpornością na wilgoć, wysokie temperatury i środki czystości. Takie płytki są trwałe i łatwe w utrzymaniu w czystości.

Klinkier i terakota

Płytki na podłogę klinkierowe stanowią dość fajne rozwiązanie do kuchni, aczkolwiek trzeba mieć na uwadze, że nie jest to rozwiązanie najbardziej trwałe. Zarówno płytki klinkierowe, jak i terakota mogą (ale oczywiście nie muszą) ulegać zniszczeniu – wycierać się, pękać, obtłukiwać. Wszystko zależy od naszego własnego zaangażowania w pielęgnację i ochronę tychże płytek. Podłoga wykończona tymi materiałami wygląda szalenie efektownie, ale jest zimna. Chodzenie po niej bez obuwia grozi wychłodzeniem stóp 😉

Kamień i konglomerat

Posadzkę w kuchni można zrobić także z kamienia, na przykład z odpornego na ścieranie granitu, polskich wapieni lub piaskowca oraz bardzo modnego w ostatnich latach trawertynu. Jeśli zostanie odpowiednio zabezpieczona, przez lata nie straci swoich walorów estetycznych. W kuchni dobrze sprawdzą się też konglomeraty granitowo-kwarcowe. Są trwałe i odporne, a do tego mają ciekawą kolorystykę. Posadzki kamienne są łatwe do pielęgnacji. Niestety, kamień podobnie jak płytki na podłogę z klinkieru, jest dość zimny. Warto w tym miejscu dodać, że kamień jest materiałem o wiele droższym niż na przykład ceramiczne płytki na podłogę.

Drewno

W kuchni o charakterze rustykalnym albo otwartej na salon dobrze będzie wyglądała posadzka drewniana. Drewno jest materiałem ciepłym i bardzo efektownym. Najlepszym rozwiązaniem są duże deski – tradycyjne lub parkietowe. Zawsze warto zapłacić więcej i wybrać drewno naprawdę dobrej jakości – takie, które nie będzie miało przebarwień i sęków, a jednocześnie będzie trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Spośród dostępnych rodzajów posadzek drewnianych w kuchni warto zastosować deski z litego drewna, ewentualnie parkiet. Ale uwaga! Należy zabezpieczyć je środkiem do uszczelniania krawędzi, by nie wnikała w nie i pod nie woda. Na podłogę w kuchni najlepiej sprawdzą się rodzime gatunki drewna: buk, klon, dąb, jawor. Równie dobre, ale nieco droższe są gatunki egzotyczne: badi, jatoba, kempas, merbau, brazylijska wiśnia. Zawsze wybieramy drewno I gatunku o jednolitej barwie, równomiernym usłojeniu, pozbawione sęków, które pod wpływem użytkowania i wilgoci mogą wypadać.

 

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.