b4349244eaad02a00f96e929446d79e6

Odkąd pamiętam zarówno w jednym, jak i drugim domu moich dziadków najważniejszym miejscem była spiżarnia. To w niej kryły się największe skarby: słodkie dżemy, marmolady, soki, owoce… Spiżarnia była miejscem magicznym i wyjątkowym pod każdym względem. Panował w niej niesłychany porządek. Kosze z owocami stały równo w rządku, a słoiki posegregowane były według kolorów. Pod sufitem z kolei wisiały świeże zioła i czosnek. Już jako mała dziewczynka postanowiłam, że będę mieć taką spiżarnię i… od niedawna mam. Jeśli i wy zapragniecie mieć miejsce, w którym będziecie skrywać jesienno-zimowe przetwory, jak i inne przysmaki, musicie zadbać o kilka detali. 

Jak przygotować miejsce idealne na spiżarnię? Na pewno takie wnętrze nie może być ani zbyt zimne, ani też zbyt ciepłe. Najbardziej optymalna temperatura to 10-15 stopni. Jeśli nie możecie liczyć na zupełnie osobne pomieszczenie, zaaranżujcie spiżarnię lub wydzielcie na nią miejsce z dala od źródeł ciepła, a więc wszelkich pieców, piecyków i grzejników.

Mając na uwadze fakt, że spiżarnia jest miejscem, w którym nie trudno o zabrudzenia, należy zadbać o odpowiednie warunki higieniczne. Podłogę i ściany dobrze jest wyłożyć płytkami, które są łatwe do utrzymania w czystości. Najlepiej sprawdzą się płytki kamienne lub ceramiczne. Jeśli nie lubicie płytek i zamiast nich wolicie ściany pomalowane farbą, sięgnijcie po farbę lateksową, którą bez obaw można myć.

b4349244eaad02a00f96e929446d79e6
źródło: pinterest

 

źródło: pinterest
źródło: pinterest

Jeśli w spiżarni jest okno, koniecznie zabezpieczcie je siatką przeciwko owadom i gryzoniom. Jeśli to tylko możliwe, zainstalujcie kanał wentylacyjny, który zapobiegnie zawilgoceniu pomieszczenia, a tym samym trzymanej w nim żywności. Dobrym rozwiązaniem będzie także zamontowanie wentylatora.

Bardzo ważną kwestią w urządzaniu spiżarni jest dokładne zaplanowanie przestrzeni. Aby wnętrze nie zamieniło się w graciarnię (co zdarza się dość często) dobrze rozplanujcie przestrzeń. Numerem jeden powinny być półki – duże stojące regały oraz te wiszące na lżejszy i mniejszy asortyment. Idealnymi regałami będą metalowe lub drewniane. Te ostatnie przed oddaniem do użytkowania warto pomalować lakierem. Fajnym i bardzo przydatnym dodatkiem będą drewniane skrzynki lub wiklinowe kosze – w sam raz na świeże warzywa i owoce. W utrzymaniu nienagannego porządku pomogą również zamykane pudełka, pojemniki, szklane słoje i puszki.

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

Jeśli chodzi o samo rozplanowanie przestrzeni, to najlepiej zrobić to według pewnego klucza. Dół regałów warto przeznaczyć na przedmioty cięższe, a więc sprzęt do gotowania i robienia przetworów, a także żywność wymagającą chłodniejszych warunków, jak warzywa, owoce i kiszonki. Wyższe kondygnacje warto zarezerwować na nieco lżejsze słoiki, butelki i artykuły sypkie, typu mąki i kasza. Jeszcze wyżej warto umieścić sypkie przyprawy i żywność bardzo lekką. Jeśli wybrane przez was regały wykonane są z drewna dobrze jest przymocować do nich haczyki, na których będzie można powiesić suszone grzyby i warkocze czosnku.

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.