żółta butelka z atomizerem w towarzystwie trzech kolorowych gąbeczek do czyszczenia

Blaty kuchenne pełnią bardzo ważną rolę – ozdobną i użytkową. Jak wiemy, mogą być wykonane z rozmaitych materiałów, w zależności od indywidualnych preferencji i aranżacji wnętrza. Bardzo popularne są blaty drewniane, które z powodzeniem można zastosować zarówno w kuchniach nowoczesnych, jak i tradycyjnych. Blat drewniany ociepla wnętrza i dodaje mu ponadczasowego charakteru. Niestety jest też dość wymagający w codziennej pielęgnacji. Aby pozostawał w dobrej formie, musimy zadbać o niego w sposób szczególny.

Profilaktyka – czyli co robić, żeby nie zniszczyć

Blat kuchenny łatwo uszkodzić – zadrapać, zaplamić, itp. Dlatego użytkując go na co dzień, należy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim, nigdy nie kroimy niczego bezpośrednio na blacie. Od tego są specjalne deski. Poza tym, w momencie kiedy coś nam się rozleje, jak najszybciej osuszamy blat – najlepiej przy użyciu papierowych ręczników, które są bardziej chłonne niż zwykła ścierka. Dobrze jest pamiętać, aby wszelkie gorące naczynia stawiać na specjalnych podstawkach. Warto pamiętać również o tym, aby nie przesuwać niczego (szczególnie ciężkich przedmiotów) po blacie. W ten sposób łatwo go zarysować.

Jak czyścić drewniany blat

Blaty z drewna są dość problematyczne do utrzymania w czystości, o ile nie zostały wcześniej odpowiednio zaimpregnowane. Jeżeli blat został dobrze zabezpieczony i polakierowany, wówczas jest chroniony przed wnikaniem w jego głąb wszelkich płynów i zabrudzeń. Powierzchnię takiego blatu wystarczy regularnie przemywać wilgotną ściereczką z dodatkiem delikatnego detergentu.

Bardziej problematyczne w czyszczeniu są blaty olejowane. Nie znoszą one ani wody, ani wilgoci, dlatego też wszelkie plamy z kawy, herbaty, wody czy soków należy natychmiast wycierać. Na co dzień drewniany blat olejowany zaleca się myć specjalnym płynem do mycia drewna. Po takim zabiegu powierzchnię trzeba dokładnie wytrzeć i natrzeć olejem jadalnym lub specjalnie do tego przeznaczonym preparatem.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.