garnet tefal z pokrywką oraz kwadratowy talerz z makaronem i pomidorami
źródło: tefal.pl

Każda perfekcyjna pani domu wie, że dobrej jakości garnki to podstawa wyposażenia kuchni. Jeśli zależy nam na zdrowym gotowaniu, powinniśmy zainwestować w wysokiej klasy garnki – takie, które ułatwią lekkostrawne gotowanie. Minęła już epoka garnków emaliowanych, które jeszcze 20 czy 30 lat temu wiodły prym w polskich kuchniach. Dziś można wybierać wśród setek ofert producentów wysokiej jakości garnków. Trzeba powiedzieć, że garnki z klasą muszą być nade wszystko wysoce funkcjonalne, a na dodatek wytrzymałe i miłe dla oka. Powinny dodatkowo łatwo się czyścić ze wszelkich zabrudzeń i nalotów. Najlepiej zdecydować się na zakup kompletu garnków, które na pewno przydadzą się w każdej kuchni i dadzą możliwość zaprezentowania szerokiego spektrum możliwości kulinarnych.

Solidny jak stal

W dzisiejszych czasach za idealne garnki uważa się produkty wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to materiał atrakcyjny i jednocześnie bezpieczny dla zdrowia, ponieważ wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur podczas przygotowywania potraw. Garnek ze szlachetnej stali nierdzewnej jest produktem odpornym na korozję i uszkodzenia mechaniczne, np. wgniecenia. Jest także produktem, który nie oddaje potrawie specyficznego, metalicznego posmaku. Obecnie numerem jeden są garnki marki TEFAL, wykonane z najlepszego stopu wytrzymałej stali nierdzewnej. Garnki TEFAL powstają w zaawansowanym technologicznie i ściśle kontrolowanym procesie produkcji tak, aby osiągnąć maksymalną odporność. Dodatkowo, elegancki ich design podnosi tylko przyjemność gotowania.

Żeliwne, ceramiczne, miedziane

Garnki ze stali nierdzewnej to numer jeden na rynku. Tuż za nimi uplasowały się naczynia żeliwne, wykonane zwykle ze stopu żelaza i węgla. Takie garnki nadają się do długiego gotowania na wolnym ogniu, nie wymagają używania tłuszczu, a przyrządzane w nich potrawy nie przywierają do dna. Jednak wadą takich naczyń może być przenikanie metalicznego posmaku do żywności, szczególnie tej o kwaśnym odczynie. Na rynku dostępne są również garnki ceramiczne, charakteryzujące się wysoką odpornością termiczną i dobrze znoszące gwałtowne zmiany temperatury. Ich wadą bywa jednak wysoka cena i nadmierna kruchość. Mniej popularne są garnki miedziane, które mają wiele walorów – idealnie przewodzą ciepło, równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę. Niestety są dość drogie.

garnki tefal w różnych rozmiarach z pokrywkami

Uwaga na dno garnka

Przy wyborze garnków, ważnym kryterium jest grubość ścianek i dna. Producenci tanich naczyń zazwyczaj oszczędzają na materiale, dlatego starają się użyć go jak najmniej. Taki garnek będzie zazwyczaj bardzo lekki, co na pewno nie jest jego zaletą. Możemy się wówczas spodziewać nierównomiernego rozprowadzania ciepła oraz podatności na uszkodzenia. Naprawdę dobry garnek powinien być ciężki, a co za tym idzie – powinien posiadać dno o odpowiedniej grubości. Warte uwagi są garnki z grubym dnem indukcyjnym, które gwarantuje równomierną dystrybucję ciepła, dzięki czemu wszystkie składniki gotują się równomiernie. Takie dno posiadają m.in. wspomniane wcześniej garnki TEFAL.

Ergonomia także ma znaczenie

Istotna jest także ergonomia produktu, np. wygodny kształt rączek i uchwytów, najlepiej zabezpieczonych termoodpornym materiałem, dzięki któremu nie poparzymy rąk chwytając garnek z gorącą zupą. Fajnym i wygodnym rozwiązaniem są też garnki ze specjalnie wyprofilowanymi brzegami, które ułatwią odlewanie wody.