Kuchnia to szczególne miejsce w domu. Nic więc dziwnego, że każdy z nas chce, by była piękna i doskonała pod każdym względem. Urządzanie kuchni jest fascynującym tematem, a dbałość o jej elementy bardzo ważną kwestią. I właśnie dbałością o elementy kuchenne zajmiemy się w dzisiejszym poście. Na tapetę weźmiemy drewniane blaty kuchenne i podpowiemy jak i czym zabezpieczyć je przed zniszczeniem. Bo przecież takie blaty to niekwestionowana duma kuchni. To one nadają wnętrzu elegancji i charakteru. Niestety bardzo często narażone są na zaplamienia, zniszczenia, urazy mechaniczne. Dowiedz się, jak zabezpieczać drewniane blaty tak, aby inwestycja w ten piękny materiał okazała się być inwestycją na lata.

Jak zabezpieczyć blat drewniany?

Lite drewno jest przyjemne w dotyku i stanowi wyjątkową ozdobę kuchni. Tego typu materiał wymaga jednak dużo pracy związanej z zabezpieczaniem i pielęgnacją. Bezpośrednio po zakupie surowe drewno należy wypolerować papierem ściernym a następnie zaolejować. Czynność ta podniesie odporność drewna i przedłuży jego żywotność. Warto wiedzieć o tym, że bez względu na to, jak bardzo będziemy dbać o nasz blat, drewno z czasem ściemnieje. Jedyne, czego w tym zakresie możemy uniknąć, to plamy wynikające z przypadkowych zabrudzeń, o które jak wiemy w kuchni nie trudno. Zabezpieczanie powierzchni drewna olejem należy powtarzać co około sześć miesięcy.

Warto mieć na uwadze, że z czasem blaty lakierowane mogą ulec starciu. Co wtedy robić? Najlepiej nałożyć nową – całkiem świeżą warstwę oleju. Ale uwaga! Nakładanie nowej warstwy wiąże się z koniecznością cyklinowania całego blatu.

Jak usuwać zabrudzenia z drewnianego blatu?

Z blatem lakierowanym nie ma większego problemu. Zabrudzenia można usunąć z niego dość szybko. Do mycia blatu wystarczy zwykły płyn lub mleczko czyszczące. Ponadto do czyszczenia tego typu materiału używamy płynów specjalnie do tego dedykowanych. Wszelkie zabrudzenia warto usuwać jak najszybciej tak, żeby nie zdążyły one wchłonąć w materiał.