Drewno to bardzo modny materiał wykończeniowy. Dzięki temu, że jest dość ciepły, wnosi do wnętrz wyjątkowy klimat i nadaje im ponadczasowego charakteru. Drewno od dawien dawna lubiło gościć na kuchennych podłogach. I nadal lubi. Tylko my nie zawsze potrafiliśmy je docenić. Dobra wiadomość jest jednak taka, że po szale na płytki ceramiczne, dziś znów wracamy do drewna. Warto jednak pamiętać, że nie każdy gatunek drewna będzie nadawał się do wnętrza kuchennego. Trzeba pamiętać, że w kuchni panuje dość specyficzny klimat. Częste gotowanie sprawia, że wilgoć jest tutaj większa, aniżeli w innych pomieszczeniach, co może przyczyniać się do odkształcania się drewna.

Jakie drewno wybrać na kuchenną podłogę?

Spośród wszystkich dostępnych rodzajów drewna, do kuchni najlepiej zastosować deski barlineckie. Najtwardsze podłogi to te z drewna egzotycznego, które wyróżnia się doskonałymi parametrami i dużą odpornością na uszkodzenia. Numerem jeden są: merbau, doussie i jatoba. Niestety takie drewno nie należy do najtańszych, przez co w naszych rodzimych kuchniach gości stosunkowo rzadko. Często za to goszczą podłogi z desek z drzew liściastych. Z gatunków rodzimych największą twardość mają: jesion, dąb czerwony i buk. I to one są najbardziej polecane przez specjalistów. Uwaga! Aby drewniana podłoga w kuchni służyła nam przez długie lata, należy pokryć ją twardym lakierem, gorącym woskiem lub olejem. O ile pierwsza metoda jest w stanie ochronić drewno przed zaplamieniem, to już dwie ostatnie tego nie uczynią.