Czego nie wrzucać do zlewu

jak nie zapchać zlewu

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu miał do czynienia z zapchanym zlewem. Jak nieprzyjemne to jest chyba nie muszę pisać. Niestety prawda jest taka, że większość niedrożności powodowana jest zaniedbaniami z naszej strony. I nie chodzi tu wcale o niewłaściwą pielęgnację zlewu. Główną przyczyną zapchanego zlewu są rzeczy, które do niego trafiają, a trafić nie powinny. Czego nie należy wrzucać do zlewozmywaka? Oto kilka produktów. Czytaj dalej

Idealny zlewozmywak do małej kuchni

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Mała kuchnia to duży kłopot. Zanim wprowadzimy do niej jakikolwiek element, musimy dokładnie to przemyśleć. W małej kuchni każdy, nawet najmniejszy detal, odgrywa ważną rolę. Bardzo ważne jest odpowiednie dobranie zlewozmywaka. Zbyt duży – będzie nam zawadzał i przytłaczał wnętrze. Zbyt mały – uniemożliwi nam swobodne funkcjonowanie w kuchni i przygotowywanie posiłków.

Wybierając zlewozmywak do małej kuchni, warto przyjrzeć się trzem rodzajom produktów. Przede wszystkim, jeśli dysponujemy niewielką powierzchnią roboczą, rozważmy zakup zlewozmywaka jednokomorowego, który zajmuje znacznie mniej miejsca niż jego dwukomorowe odpowiedniki. Czytaj dalej

Elastyczne płyty indukcyjne – wynalazek dla najbardziej wymagających

źródło: www.teka.com.pl

źródło: www.teka.com.pl

Płyty indukcyjne już od pewnego czasu cieszą się ogromną popularnością. Coraz częściej goszczą w naszym domach, tym samym zapewniając komfort, o jakim wcześniej nawet nie marzyliśmy. Ogromną zaletą płyt indukcyjnych jest mniejsze zużycie energii, przez co większa oszczędność domowego budżetu. Tego typu płyty są także łatwiejsze w utrzymaniu w czystości. Warto w tym miejscu wspomnieć także, że płyty indukcyjne w przeciwieństwie do tradycyjnych płyt ceramicznych, nagrzewają się minimalnie. Gotowanie na nich jest również bardziej precyzyjne, bo urządzenie szybko reaguje na wprowadzane przez nas zmiany. Czytaj dalej

Zmywanie z klasą: granitowy zlewozmywak

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Zlewozmywak stanowi bardzo ważny element wyposażenia kuchni. Jest też strategicznym punktem w kuchni. Tak naprawdę nie ma kuchni bez zlewu. To w nim zmywamy naczynia po posiłkach. To on pomaga nam w przygotowaniach jedzenia. Od zlewu oczekujemy trwałości, odporności na zabrudzenia i estetyki. Dobrze też, aby zlew był odporny na wysokie temperatury. W ostatnim czasie dużym uznaniem cieszą się zlewozmywaki granitowe. Z powodzeniem łączą one atrakcyjny design z funkcjonalnością i trwałością. Czytaj dalej

Wybieramy patelnie ceramiczne

patelnie kuchenne

źródło: pinterest

Dziś na tapetę weźmiemy patelnie. Nie wiem jak wy ale ja bardzo często wykorzystuję je w mojej kuchni. Poza klasyczną patelnią, posiadam specjalną do smażenia naleśników, przygotowywania jajek sadzonych i potraw chińskich. Jeszcze do niedawna najpopularniejsze były patelnie teflonowe. Dziś teflon zaczyna odchodzić w zapomnienie, a jego miejsce zajmują patelnie ceramiczne. Sama posiadam kilka i jestem zachwycona ich obecnością w mojej kuchni.  Czytaj dalej

Gastronomia hotelowa „od kuchni”

Kuchnie hotelowe niewiele różnią się od tych w profesjonalnych wykwintnych restauracjach. Muszą stać na równie wysokim poziomie. W obecnych czasach wyposażenie, jakim dysponuje szef kuchni ma przede wszystkim znaczenie w szybkości przyrządzania dań. Im więcej urządzeń do różnych rodzajów potraw tym szybszy serwis dla oczekujących gości. Kuchnia jest trochę jak sala operacyjna, w której muszą panować idealne warunki sterylności i czystości dlatego nie można zapominać o urządzeniach do mycia, sprzątania oraz zapleczu detergentów.

gastronomia hotelowa

fot. www.makro.pl

Czytaj dalej