Kuchnie hotelowe niewiele różnią się od tych w profesjonalnych wykwintnych restauracjach. Muszą stać na równie wysokim poziomie. W obecnych czasach wyposażenie, jakim dysponuje szef kuchni ma przede wszystkim znaczenie w szybkości przyrządzania dań. Im więcej urządzeń do różnych rodzajów potraw tym szybszy serwis dla oczekujących gości. Kuchnia jest trochę jak sala operacyjna, w której muszą panować idealne warunki sterylności i czystości dlatego nie można zapominać o urządzeniach do mycia, sprzątania oraz zapleczu detergentów.

gastronomia hotelowa
fot. www.makro.pl

Wyposażenie niezbędne w każdej hotelowej kuchni

Kuchnia powinna być wizytówką hotelu oraz przyjaznym i dobrze wyposażonym miejscem pracy dla profesjonalnego kucharza. Dla tego drugiego najważniejsze będą narzędzia do gotowania, czyli wysokiej jakości noże, patelnie, garnki oraz kuchenki z duża ilością palników. To jednak nie wszystko, ponieważ nowoczesna kuchnia potrzebuje o wiele więcej urządzeń niezależnych. Piekarnik, grill a także kuchenki czy tostery są niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni hotelowej. Oddzielną grupę w gastronomi hotelowej stanowią urządzenia do przygotowywania napoi, zaczynając od ekspresów do kawy a kończąc na czajnikach parzących wodę na herbatę. Im większa kuchnia tym więcej klientów do obsłużenia. W profesjonalnej gastronomii żadne danie nie zostaje pozostawione samemu sobie. Nawet skończone potrawy potrzebują miejsca, w którym utrzymują swoją temperaturę i konsystencję. Stąd coraz popularniejsze bemary i podgrzewacze, w których podaje się ciepłe potrawy.

Urządzenia do czyszczenia i higieny

Zarówno po skończonym dniu, jak i w trakcie pracy przychodzi czas na zmywanie. Niewiele kuchni decyduje się na robienie tego ręcznie. To strata czasu oraz nie zawsze precyzyjna praca, która daje wymagany efekt. Najlepiej zainwestować w zmywarkę i skuteczne kapsułki myjące, które wykonają całą pracę za nas. Wśród elementów związanych z czystością oraz higieną są także meble ze stali nierdzewnej. Są odporne na korozję, kwas a do tego bardzo łatwi utrzymać je w czystości. Każda restauracja oraz gastronomia hotelowa ma swoje własne pomysły na rozplanowanie kuchni. Producenci mebli ze stali nierdzewnej dają możliwość indywidualnego dostosowania wysokości lub wielkości danego produkty z czego warto korzystać by ułatwić sobie pracę.

W prowadzeniu działalności gastronomicznej niezwykle ważna jest współpraca z hurtowniami, które są w stanie zapewnić kompleksowe wyposażenie kuchni oraz profesjonalny sprzęt. Hurtownie Makro zapewniają zarówno bogatą ofertę asortymentu spożywczego, profesjonalnych urządzeń zaplecza kuchennego oraz całkowite wyposażenie sal restauracyjnych i bankietowych (zobacz Makro – gastronomia hotelowa).