źródło: www.fabrykaform.pl
źródło: www.fabrykaform.pl

Książki kucharskie to nieodłączny element wyposażenia kuchni. Każda perfekcyjna pani domu, w swojej kolekcji posiada przynajmniej kilka takich książek. Aby korzystanie z nich było w pełni wygodne, a jednocześnie aby nasze ukochane książki nie zabrudziły się podczas gotowania, warto zainwestować w dobrą podstawę pod książkę. Taka podstawka to niezwykle łatwy i przyjemny sposób na odczytywanie przepisu podczas gotowania, bez ryzyka pobrudzenia stron, zamknięcia się książki czy konieczności przytrzymywania otwartej książki zatłuszczonymi palcami – o zgrozo!

Taka podstawka może być także miłym dla oka elementem dekoracyjnym kuchni. Odpowiednio dobrana, wniesie do wnętrza fajny charakter i styl. Na rynku dostępnych jest już kilka wersji takich podstawek. Te najbardziej klasyczne są wykonane z wysokogatunkowego drewna. Te bardziej nowoczesne występują w wydaniu plastikowym lub metalowym. Jeśli chodzi o podstawki metalowe i plastikowe to idealnie wpisują się one we wnętrza nowoczesne, minimalistyczne i surowe. Podstawki drewniane z kolei pięknie dopełniają kuchnie tradycyjne lub retro.

Gadżet idealny – podstawka Alessi

dul06

Osobiście najbardziej do gustu przypadły mi podstawki oferowane przez markę Alessi. Z pewnością znacie genialne dziecko tej firmy – wyciskarkę do cytrusów w kształcie pająka. To już klasyk wśród klasyków. Myślę, że podstawka pod książkę przypominająca płomienie ognia ma szansę stać się przedmiotem pożądania takim samym, jak kultowy dziś pająk. Podstawka wykonana jest ze stali nierdzewnej. W połączeniu z elementami wykonanymi z czarnego tworzywa prezentuje się doskonale. I mimo, że produkty Alessi nie należą do najtańszych to jednak wprowadzają do wnętrz taki charakter, że warte są każdej ceny.