Aranżujemy ścianę nad blatem roboczym

ściana w kuchni pokryta dekoracyjną tapetą z bambusy

Blat roboczy to bardzo ważny element wyposażenia kuchni. To właśnie przy nim toczy się większość naszego kuchennego życia. Przy blacie przygotowujemy śniadania, obiady, desery i kolacje. Może warto więc zadbać, aby miejsce to przestało być „robocze”, a stało się wizytówką naszej kuchni? Co powiecie na stylowe zaaranżowanie ściany nad owym blatem? I nie chodzi mi tu o wyklejenie ściany płytkami ceramicznymi, bo te choć mogą być eleganckie są dziś trochę nudne. Poniżej znajdziecie kilka nowoczesnych rozwiązań na modną i oryginalną ścianę nad blatem roboczym 🙂 Czytaj dalej

Eko rozwiązania do kuchni

oszczędzanie w kuchni prądu i wody - rozwiązania

Coraz więcej osób zaczyna świadomie podchodzić do codziennego życia. Coraz chętniej sięgamy po ekologiczne rozwiązania, które nie tylko zadbają o otaczające nas środowisko naturalne, ale i nam samym pomogą oszczędzić wodę czy energię. Dziś na tapetę weźmiemy rozwiązania pomagające w oszczędzaniu dwóch najważniejszych elementów życia codziennego – prądu i wody. Zapraszam! Czytaj dalej

Jakie sztućce wybrać – srebrne, a może ze stali nierdzewnej?

posegregowane w przegródkach najlepsze sztućce

Sztućce to niezbędny element wyposażenia kuchni. Co do tego, nie ma żadnych wątpliwości. Służą nam każdego dnia od porannego posiłku aż po kolację. Odpowiednio dobrane, z powodzeniem spełniają rolę użytkową i dekoracyjną. Wybierając sztućce należy pamiętać, że mają służyć nam przez wiele lat, a jednocześnie być ozdobą stołu. Oczywiście ideałem byłoby nabyć sztućce srebrne lecz niestety te oryginalne potrafią kosztować krocie. Jakie więc wybrać w zamian? Możliwości jest całe mnóstwo. Poniżej znajdziecie kilka propozycji. Czytaj dalej

Sztućce do zadań specjalnych

błyszczące srebrne sztućce  na szarym tle

Są takie rzeczy, dodatki i gadżety, których po prostu nie może zabraknąć w naszej kuchni. Jednym z kuchennych „must have” są sztućce. Nie każdy jednak wie, że noże, łyżki czy widelce, których używamy na co dzień – to stanowczo za mało. Każda, mniej lub bardziej profesjonalna pani domu, powinna posiadać w swojej kuchni także sztućce do zadań specjalnych. Innych bowiem sztućców potrzebuje masło, a innych ryba. Innych sztućców potrzebujemy do serwowania tortu i innych do jedzenia ślimaków. Co warto nabyć, aby skompletować kuchenne wyposażenie? Oto nasz mały, kuchenny niezbędnik. Czytaj dalej

Tekstylia w kuchni

Tekstylia w kuchni stanowią przedmioty codziennego użytku. Pomimo tego, że zazwyczaj  nie grają pierwszorzędnej roli, zajmują ważną pozycję. Zdobią kuchnię i pomagają w codziennych czynnościach. Na pewno warto dobierać je zgodnie z aranżacją kuchni. W ten sposób stworzymy spójną całość. Wśród tekstyliów najważniejszą rolę pełnią fartuszki i rękawice. Te pierwsze chronią nas i nasze ubrania przed zabrudzeniem. Te drugie zabezpieczają nas przed bolesnym poparzeniem, zwłaszcza gdy musimy wyjąć potrawę z piekarnika. Przydatne są także ściereczki, no bo jak to tak w kuchni bez ścierki? 😉 Czytaj dalej

Jaki okap kuchenny wybrać

Codzienne przygotowywanie posiłków bardzo często wiąże się z uciążliwymi zapachami. Bo czy przyjemnie pachnie gotowany kalafior, brokuł lub brukselka? Zdecydowanie nie. Jedynym ratunkiem, aby uwolnić się od skutków ubocznych gotowania jest okap. Odpowiednio dobrany nie tylko oczyści powietrze z oparów powstałych podczas gotowania, ale także usunie nadmiar wilgoci. Wybór właściwego okapu nie jest wcale taki prosty, jak się wydaje. Dobrze jest uwzględnić konkretny model już na etapie planowania kuchennej zabudowy tak, aby później nie było żadnych niespodzianek. Czytaj dalej

Garnki emaliowane – kupować czy nie?

źródło: www.garneczki.pl

źródło: www.garneczki.pl

Dobre garnki to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Dbając o zdrowe odżywianie się powinniśmy zainwestować w porządne garnki, które nie tylko nie przypalą przygotowywanych potraw, ale także pozwolą wyczarować dania lekkostrawne i mało kaloryczne. Wśród najchętniej wybieranych garnków prym wciąż wiodą emaliowane. Mimo iż nie są ostatnim krzykiem mody, lubimy po nie sięgać. Czy faktycznie warto w nie inwestować? Czytaj dalej

Kupujemy kosz piknikowy!

źródło: mustache.pl

źródło: mustache.pl

Lada moment i rozpoczniemy sezon piknikowy. Lubicie? Ja uwielbiam. Nic tak nie działa pozytywnie na samopoczucie i nic tak nie relaksuje jak piknik na łonie przyrody. Jak wiadomo nieodłącznym elementem każdego pikniku jest kosz piknikowy wypełniony pysznym jedzeniem. Idealny kosz piknikowy? Na pewno taki, w którym zmieścimy wszystkie potrzebne przedmioty, dzięki czemu komfort piknikowania będzie znacznie wyższy. Kupując kosz piknikowy, warto wziąć pod uwagę nie tylko jego funkcjonalność i użyteczność, ale także walory estetyczne. Piękny i odpowiednio wyposażony kosz umili nam czas spędzany na świeżym powietrzu, bez konieczności szukania w wielu torbach najbardziej potrzebnych akcesoriów. Czytaj dalej

Garnek rzymski – czy warto go posiadać w swojej kuchni?

garnek rzymski do chleba

Moda na zdrowe, lekkostrawne, małokaloryczne i beztłuszczowe jedzenie trwa w najlepsze i co ważne – cały czas zdobywa nowych zwolenników. Alternatywą dla śmieciowego jedzenia oraz dobrym pomysłem dla tych, którzy ze względu na dietę muszą się zdrowo odżywiać, może być garnek rzymski. Do czego służy i dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, bo naprawdę warto – o tym w dzisiejszym poście. Czytaj dalej

Parownik z bambusa

parownik z bambusa do gotowania na parze

Jakiś czas temu będąc w jednej z sieciówek spożywczych, natknęłam się na pewien interesujący gadżet, który wzbudził moją ciekawość. Gadżetem tym był parownik bambusowy. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, czym dokładnie jest to cudo, dlatego postanowiłam przyjrzeć mu się z bliska. Dziś wiem nie tylko czym jest bambusowy parownik, ale także, że warto go posiadać w swojej kuchni 🙂

Gotowanie na parze – modne i zdrowe

Gotowanie na parze staje się z roku na rok coraz bardziej popularne – przesądzają o tym przede wszystkim względy zdrowotne. Potrawy przyrządzane w ten sposób są lżejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne. Poza tym, gotowanie na parze podkreśla naturalny smak produktów, a także pozwala zachować cenne mikroelementy i witaminy. Gotując w zwykły sposób, pozbywamy się około 40% wartościowych składników odżywczych, które przedostają się do wody. Gotując na parze nie musimy też stosować dużej ilości szkodliwej soli, para bowiem wydobywa tę, która zawarta jest w produktach. Czytaj dalej