Blaty kuchenne są nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni. Tak naprawdę większość kuchennych czynności odbywa się na blacie lub tuż obok niego. Warto więc zadbać, aby posiadany przez nas blat kuchenny był nie tylko ładny i estetyczny, ale także trwały, odporny na zabrudzenia i urazy mechaniczne. Wybór blatów kuchennych jest ogromny. W zależności od materiału za metr kwadratowy można zapłacić od kilkunastu do nawet kilkuset złotych. Podpowiadamy, któremu z blatów niestraszne ostre noże i gorące talerze.

  1. Blaty granitowe i kamienne

Numerem jeden wśród wszystkich dostępnych na rynku blatów kuchennych są blaty granitowe. Niestraszne im plamy, zarysowania i wszystkie inne uszkodzenia. Blaty kuchenne są tak odporne na uszkodzenia, że bez strachu możemy na nich stawiać gorące garnki i rozbijać mięso. Granit jest kamieniem o bardzo małej porowatości, więc nie wymaga impregnacji. Jedyną wadą tego typu blatów jest dość wysoka cena.

  1. Blaty kompozytowe

Na drugim miejscu uplasowały się blaty kompozytowe. Ich trwałość i odporność na uszkodzenia porównywalna jest do blatów granitowych. Blaty kompozytowe można dowolnie formować, tworząc w nich np. zlewozmywak, który będzie jego integralną częścią. Łatwo je także utrzymać w czystości bez względu na to, czy są matowe, czy błyszczące.

  1. Blaty szklane

Na trzecim, równie zaszczytnym miejscu znajdują się blaty wykonane ze szkła. W zależności od indywidualnych preferencji, możemy wybrać blaty ze szkła matowego lub przezroczystego. Blaty szklane prezentują się bardzo stylowo. Świetnie wyglądają w kuchniach nowoczesnych i minimalistycznych. Niestety, szkło jest mniej odporne na zarysowania niż granit czy kompozyty, dlatego też należy podchodzić do nich z większą ostrożnością. Blaty szklane zazwyczaj wykonywane są na specjalne zamówienie.