Dobre garnki = dobry kucharz

garnki ze stali nierdzewnej

źródło: tefal.pl

Mówi się, że nie ma dobrego szefa kuchni bez dobrego zestawu noży. To samo można powiedzieć o kucharzach. Nie ma dobrego kucharza bez kompletu dobrych garnków. Kiedyś nie zdawałam sobie z tego sprawy. Do czasu… Na oczy przejrzałam w momencie, kiedy zaczęłam dbać o zdrowe odżywianie się. Wcześniej myślałam, co za różnica w jakim garnku ugotuję zupę czy przyrządzę leczo. Dziś wiem, że różnica jest diametralna. Dobrej jakości garnki to lepszej jakości jedzenie. Ale co dokładnie oznacza określenie „dobre garnki”?

Funkcjonalne i wytrzymałe

Dobre garnki (kliknij) to przede wszystkim garnki wysoce funkcjonalne, a na dodatek wytrzymałe i miłe dla oka. Powinny łatwo się czyścić ze wszelkich zabrudzeń i nalotów. Powinny pozwalać na gotowanie bez soli czy tłuszczu. Powinny też gwarantować szybsze gotowanie. Jak wiemy, większość z nas jest teraz zabiegana i zapracowana, tak więc szybsze gotowanie jest czymś na wagę złota.

Solidne jak stal

Garnki emaliowane? Zapomnijcie o nich raz na zawsze. Teraz liczą się tylko garnki ze stali nierdzewnej. Warto w tym miejscu podkreślić, że stal w przeciwieństwie chociażby do emalii jest materiałem bezpiecznym dla naszego zdrowia. Dzięki temu, że stal wykazuje dużą odporność na działanie wysokich temperatur podczas przygotowywania potraw, nie wchodzi z jedzeniem w żadne interakcje. Gotując w garnkach ze stali nierdzewnej nigdy nie poczujemy metalicznego posmaku. Dodatkowo, stal nierdzewna jest odporna na korozje i uszkodzenia mechaniczne.

źródło: http://www.tefal.pl/

Ergonomiczne

Dobre garnki to garnki wygodne w codziennym użytkowaniu. Takie garnki powinny posiadać odpowiedni kształt uchwytów i rączek, a już na pewno powinny posiadać uchwyty zabezpieczone termoodpornym materiałem, dzięki któremu nie poparzymy sobie rąk. Fajnym i wygodnym rozwiązaniem są też garnki ze specjalnie wyprofilowanymi brzegami, które ułatwią odlewanie wody.

 Z odpowiednio grubym dnem

Dobre garnki to także garnki posiadające odpowiednią grubość dna. Większość tanich garnków posiada cienkie dno, gdyż w ten właśnie sposób producenci oszczędzają na swych wyrobach. A musicie wiedzieć, że tylko grube dno jest w stanie równomiernie rozprowadzać ciepło, dzięki czemu wszystko gotuje się równomiernie. Warte uwagi są garnki z grubym dnem indukcyjnym (np. Tefal), które gwarantuje równomierną dystrybucję ciepła. Jak sprawdzić czy dno jest odpowiednio grube? Takie garnki będą zawsze ważyć więcej od tych z cienkim dnem. Nie dajcie się więc skusić na lekkie garnki, bo zazwyczaj nie są one wiele warte.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.