czyszczenie gąbką płyty indukcyjnej

Kuchnie indukcyjne to hit ostatnich czasów. Wyglądają bardzo efektownie, estetyczne i dodają nietuzinkowego charakteru każdej kuchni. Wbrew pozorom, czyszczenie takiej kuchni nie jest jakimś szczególnym koszmarem. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i po problemie.

Czego potrzebujemy do czyszczenia kuchni indukcyjnej?

Tak naprawdę niczego szczególnego. Potrzebne będą te same gadżety, których używa się do mycia zwykłych kuchenek, a więc gąbka, miękka szmatka i ręcznik papierowy. Przydatny będzie płyn do naczyń, ocet i specjalne skrobaczka, o ile na naszej kuchence widnieją jakieś starsze zabrudzenia.

Codzienne czyszczenie kuchni indukcyjnej

Za czyszczenie kuchenki zabieramy się zawsze, gdy ta jest już zimna. Nigdy nie czyścimy ciepłej płyty! Przy pomocy gąbki nasączonej wodą z mydłem dokładnie wycieramy powierzchnię urządzenia. Spłukujemy wodą i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Można też użyć miękkiej szmatki do wypolerowania płyty.

Jak usunąć brud i tłuszcz?

Codzienne czyszczenie kuchni indukcyjnej sprawi, że ta będzie nieskazitelnie czysta i lśniąca. A co jeśli przytrafią się nam plany z tłuszczu? Bez paniki. Aby się ich pozbyć, należy użyć płynu do zmywania naczyń i gąbki. Jeśli płyta jest naprawdę brudna, można powtórzyć czynność. Na koniec dokładnie płuczemy płytę z płynu – zawsze przy pomocy czystej, wilgotnej szmatki. Prace kończymy wytarciem płyty ręcznikiem papierowym. A co ze smugami? Gdy takie się pojawią, można je zlikwidować przy pomocy octu.