pinterest
pinterest

Tak jak nie ma sypialni bez wygodnego łóżka, tak samo nie ma kuchni bez profesjonalnych noży. To one są, a przynajmniej być powinny podstawowym wyposażeniem zaplecza kuchennego. Każdy szanujący się kucharz powinien posiadać przynajmniej jeden porządny nóż. Wybierając noże kuchenne należy zwrócić uwagę na kilka detali, z rękojeścią na czele. Jeśli nóż będzie dobrze leżał w dłoni, wówczas osiągniemy połowę sukcesu. Ważne też by był szybki w działaniu i niezawodny w siekaniu, krojeniu, ćwiartowaniu. Niektórym może wydać się to śmieszne, ale uwierzcie mi, że ostrość nożna jest kwestią niezwykle ważną. Przez połowę swojego życia borykałam się z nożami, które ledwo radziły sobie z miękką bułką, czy pomidorem. Tak więc, co by nie mówić, noże kuchenne po prostu muszą być ostre. 

Kupując noże kuchenne warto wcześniej zastanowić się, do czego dokładnie będą miały nam służyć, czy do krojenia pieczywa, wędlin, trybowania ryb, czy obierania warzyw. Niestety nie ma jednego uniwersalnego noża, którym pokroi się wszystko. Dlatego też warto nabyć takie, których specjalizacja współgra z naszymi indywidualnymi potrzebami.

Prawda jest taka, że w codziennych czynnościach kuchennych wystarczą nam trzy lub cztery rodzaje noży. Na pewno bardzo przydatny jest tzw. nóż szefa kuchni – szeroki i dość masywny, idealny do krojenia mięsa, szatkowania ziół i warzyw, a także filetowania ryb. Na pewno przydatny jest również nóż do pieczywa, w końcu spożywamy je codziennie. Nóż o ząbkowanym ostrzu doskonale sobie poradzi z nawet najświeższym chlebem i bułkami. Sprawdzi się także przy krojeniu na plasterki, np. ogórka lub pomidora. Niezastąpiony jest także specjalny nóż do obierania. Krótki i z ostrym czubkiem świetnie poradzi sobie w obieraniu zarówno warzyw, jak i owoców. Pomocny będzie również przy wycinaniu dekoracji i krojeniu cebuli.

Noże kuchenne Philipiak (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)
Noże kuchenne Philipiak (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)

Wybierając noże warto przyjrzeć się materiałowi, z jakiego są wykonane. Na rynku dostępne są zarówno modele ceramiczne, tytanowe, jak i stalowe. Osobiście polecam wam noże kuchenne ze stali szlachetnej, jak te oferowane przez moją ulubioną i sprawdzoną na wszystkie możliwe sposoby markę Philipiak. Noże te są wyjątkowo ostre i gładkie. Nie wymagają częstego ostrzenia, przez co są szalenie wygodne w codziennym użytkowaniu. Poza tym produkty Philipiak posiadają cudownie wyprofilowane, ergonomiczne uchwyty oraz wspaniały i elegancki design. Kupując cały zestaw noży (ja właśnie taki posiadam), zapewnicie sobie nóż do wędlin, warzyw, nożyk kuchenny, nożyce stalowe oraz nóż Santoku. Lepiej być nie może!

Pamiętajcie, że kupując noże nie warto na nich oszczędzać. W końcu produkty te będą służyły wam przez dobrych parę lat. Inwestycja w dobry nóż, to inwestycja w jakość, solidność, niezawodność i fajny design. Kupując droższe noże będziecie mieć pewność, że posłużą wam one o wiele dłużej, niż te za parę złotych.