garnek indukcyjny na kuchni indukcyjnej
źródło: www.polki.pl

Płyty indukcyjne coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. Tym samym coraz śmielej wypierają tradycyjne kuchenki gazowe. W czym tkwi ich fenomen? Przede wszystkim we większej funkcjonalności, oszczędności i bezpieczeństwie. W porównaniu do płyt ceramicznych czy gazowych, płyty indukcyjne zapewniają mniejsze zużycie energii, dzięki czemu wypadają na plus. I to nie wszystko. Płyta indukcyjna nagrzewa się tylko tyle, ile ciepła przekaże jej gorący garnek, i to jedynie w polu grzewczym – reszta płyty pozostaje zimna. Płyta indukcyjna zapewnia również szybkie gotowanie i smażenie. W przypadku płyt indukcyjnych, gotowanie ulega skróceniu nawet o 30% w stosunku do czasu potrzebnego do przyrządzenia dania na tradycyjnej kuchni gazowe. Jest też bardzo nowoczesna w swym designie, a także łatwa w czyszczeniu. Każda płyta indukcyjna wymaga jednak specjalnych garnków. Jakie garnki do kuchni indukcyjnej wybrać? Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?

Garnki do płyty indukcyjnej

Płyta indukcyjna jest bardzo nowoczesna i wygodna w użytkowaniu. Na pewno warto w nią zainwestować i zamontować we własnej kuchni. Taka płyta sprawdzi się świetnie w momencie, kiedy w domu są dzieci. Nawet jeśli maluch dotknie paluszkiem płyty, to się nie oparzy!

Niestety, kuchnia indukcyjna wymaga zastosowania specjalnych garnków. Są to tak zwane garnki indukcyjne. Przede wszystkim wyróżniają się one nowoczesnym i bardzo atrakcyjnym designem, nie ulegają zabrudzeniu, nie przypalają się. Ponadto, w przeciwieństwie do innych garnków, są bardzo wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu. Kolejnym plusem garnków indukcyjnych jest to, że mogą być używane nie tylko na płytach elektromagnetycznych, ale także na zwykłych kuchenkach elektrycznych.

Jak działa garnek indukcyjny?

Zasada działania ganków indukcyjnych jest prosta. Ich płaskie dno wykonane jest z metalu, który ulega namagnesowaniu. Powierzchnia dna garnka jest dzięki temu wykrywana przez pole grzewcze płyty indukcyjnej. Uruchomione zostaje pole magnetyczne, które sprawia, że zawartość garnka ulega rozgrzaniu. Jeżeli postawimy na kuchni indukcyjnej zwyczajny garnek, to z racji jego budowy nie zostanie on wykryty i tym samym nie będzie można w nim gotować.

Dobry garnek indukcyjny – jaki powinien być?

Dobry garnek indukcyjny powinien być wykonany ze stali nierdzewnej lub stopu odpornego na uderzenia, działanie wysokich temperatur oraz działanie środków chemicznych. Na pewno dobry garnek indukcyjny powinien posiadać grube i płaskie dno ferromagnetyczne, dzięki czemu będzie nagrzewał się szybko i co najważniejsze – równomiernie, bez niepotrzebnych strat energii czy przerw w gotowaniu.

Garnek indukcyjny musi mieć średnicę dopasowaną do średnicy pola grzewczego. Taki garnek nie może wystawać poza pole grzewcze. To bardzo ważne! Garnki o średnicy mniejszej niż ich górna część to również zły wybór. Istnieje ryzyko, że nie zostaną wykryte przez pola grzewcze.

Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując garnek indukcyjny?

Dobry garnek indukcyjny powinien posiadać rączkę i przykrywkę wykonaną z materiałów, które nie przewodzą ciepła. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na modele, które posiadają przykrywkę wyposażoną w otwór usuwający parę.

Garnek indukcyjny do dań dietetycznych

Osoby, które w sposób wyjątkowy dbają o dietetyczne i lekkostrawne gotowanie, powinny wybrać garnki indukcyjne do gotowania na parze. Działają one dokładnie na tej samej zasadzie, co inne garnki indukcyjne. Czym więc się różnią? Poza pierwszym dnem, które ma styczność z płytą, modele do gotowania na parze posiadają drugie dno, na którym układa się żywność.