Noże kuchenne – wybieramy najbardziej potrzebne

Dobry nóż to nieoceniony pomocnik każdej pani domu. Nie tylko przyspiesza kuchenne prace, ale także sprawia, że stają się łatwiejsze i przyjemniejsze. Wbrew pozorom, wybór odpowiedniego noża kuchennego nie zawsze jest prosty i oczywisty. Na rynku dostępnych jest wiele modeli noży. Które warto mieć pod ręką podczas przygotowywania posiłków? Specjalnie dla Was przygotowałam małą ściągę.

  1. Nóż do pieczywa

Długi nóż z ząbkowanym ostrzem na całej długości to model zarezerwowany do krojenia chleba i bułek. Idealny powinien mierzyć co najmniej 20–25 cm, aby bez problemu przekroić bochenek chleba. Taki nóż na pewno warto posiadać w swojej kuchni, zwłaszcza jeśli jesteście miłośnikami świeżego pieczywa.

  1. Nóż do serów

Nóż zakończony haczykowatym rozwidleniem na dwie części, to nóż przeznaczony do krojenia sera. Drobne, ząbkowane ostrze oraz otwory wewnątrz ostrza sprawiają, że ser podczas krojenia nie przywiera do powierzchni noża i łatwo się kroi. Jeśli sery często goszczą na Waszych stołach, taki nóż będzie prawdziwym skarbem!

  1. Nóż do mięsa

Nóż do mięs powinien być masywny, posiadać szerokie ostrze oraz być wykonany z twardego materiału, tak by poradzić sobie z porcjowaniem każdego rodzaju mięsa. To jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów w kuchni. Kupując nóż do mięsa, zwróćcie uwagę na materiał, z którego stworzono rękojeść.

  1. Nóż do filetowania ryb

Nóż do ryb jest na ogół wąski i posiada cienkie ostrze. Kupując taki nóż, dobrze jest zwrócić uwagę na rękojeść. Powinna być przede wszystkim bezpieczna, a więc wykonana z antypoślizgowego materiału tak, aby zniwelować do minimum możliwość skaleczenia.

  1. Nóż do ziół

Bardzo przydatnym nożem jest nóż do siekania ziół. Zazwyczaj taki nóż dostępny jest w kształcie półksiężyca i posiada dwie antypoślizgowe rękojeści.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.