płyta indukcyjna
źródło: http://urzadzamy.pl

Wiele osób wciąż zastanawia się i zadaje sobie jedno pytanie: pozostać przy płycie gazowej czy postawić na płytę indukcyjną? Wbrew pozorom, odpowiedź nie jest taka prosta, bo zarówno jedna, jak i druga kuchnia niesie za sobą pewne zalety, które są w stanie podnieść komfort naszego życia lub przynajmniej pozwalają pozostać przy jakości, jaką mamy teraz.

Czym się różni płyta gazowa od indukcyjnej

O ile w przypadku kuchenek gazowych, ciepło otrzymywane jest w wyniku spalania gazu wydobywającego się z palników, o tyle płyty indukcyjne wykorzystują zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Z tego też względu, płyta indukcyjna jest droższa od gazowej. Ale… mimo, że gazowa jest o wiele tańsza w utrzymaniu, to z kolei trzeba poświęcić jej więcej uwagi podczas gotowania i częściej konserwować. Płyta indukcyjna jest na pewno wygodniejsza i bardziej bezpieczna od gazowej koleżanki. W przypadku płyty indukcyjnej o wiele trudniej o poparzenia skóry. Kolejna różnica między jedną, a drugą widoczna jest w stosowanych garnkach. O ile kuchenki gazowe nie są wymagające co do naczyń i tak naprawdę można na nich stosować różnego rodzaje garnki, o tyle już płyty indukcyjne wymagają zastosowania specjalnych naczyń. Do kuchenek indukcyjnych należy używać wyłącznie naczyń z metali ferromagnetycznych (przyciągających magnes).

Płyta indukcyjna – jaka powinna być?

Wybierając płytę indukcyjną, warto zdecydować się na model nieco droższy i bardziej zaawansowany. Posiadając taką lepszą płytę znacznie ułatwimy sobie życie. Na co dokładnie zwrócić uwagę przy zakupie? Na pewno fajną opcją jest system automatycznego zagotowania, który doprowadza do szybkiego podgrzania potrawy, a następnie zmniejsza moc płyty grzejnej, umożliwiając gotowanie na wolnym ogniu). Przydatna jest także funkcja „Booster”, która skraca czas przygotowania potrawy. Jeśli macie dzieci zadbajcie, aby Wasza płyta indukcyjna posiadała blokadę panelu sterowania.

Płyta gazowa – jaka powinna być?

Czego powinniśmy wymagać od płyty gazowej? Przede wszystkim zabezpieczenia przeciwpyłowego gazu. System taki odcina dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia i tym samym chroni przed zatruciem gazem. Wygodnym rozwiązaniem jest zapalarka uruchamiana pokrętłem. Umożliwia ona obsługę kuchenki nawet jedną ręką (wystarczy wcisnąć i przekręcić gałkę). Palniki o podwójnych lub potrójnych wieńcach płomieni wykazują większą moc grzejną. Płaskie pokrętła ułatwiają utrzymanie płyty w czystości.