Wybieramy patelnię idealną!

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Są takie rzeczy, bez których ciężko obejść się w kuchni. Na pewno jedną z takich rzeczy jest patelnia. Niby wybór odpowiedniej patelni nie powinien być żadną filozofią, a jednak… Większość z nas kupuje pierwszą lepszą patelnię, myśląc, że jest dobra. A wcale nie musi tak być. Dobra patelnia to nie ta pierwsza lepsza z brzegu. Na co zwrócić uwagę kupując naprawdę DOBRĄ patelnię?

  1. Przede wszystkim patelnia idealna powinna być odporna na działanie wysokich i bardzo wysokich temperatur. Nie może być tak, że podczas smażenia w dużej temperaturze, patelnia zacznie się odkształcać lub wypalać. Powinna być także odporna na działanie substancji chemicznych.
  2. Patelnia powinna być wykonana z materiału, który doskonale przewodzi ciepło. Wówczas będzie rozgrzewać się szybciej i bardziej równomiernie. Modne kiedyś patelnie teflonowe, dziś odchodzą do lamusa. Ich miejsce zastępują patelnie ceramiczne.
  3. Dobrze, aby nasza patelnia była wyposażona we wskaźnik temperatury (zazwyczaj jest on umieszczony na pokrywie). Umożliwi to dokładniejszą regulację temperatury, a co za tym idzie bardziej sukcesywne przygotowywanie potraw. Wskaźnik temperatury może być też umieszczony w dnie patelni – wówczas widzimy okrągłe czerwone pole na środku patelni, które znika w momencie, kiedy patelnia nagrzeje się do właściwej temperatury.
  4. Bardzo ważną i najczęściej bagatelizowaną kwestią jest rączka. Przede wszystkim powinna być wykonana z materiału, który się nie nagrzewa. Dzięki temu podczas smażenia potraw, nie musimy używać żadnych rękawic kuchennych czy szmatek. Rączka powinna mieć też wygodny kształt i nie powinna wyślizgiwać się z dłoni. Jest to szalenie ważne dla zapewnienia sobie bezpieczeństwa w trakcie gotowania.
  5. Kształt i rodzaj pokrywy – kolejna ważna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę przy zakupie patelni. Nie kupujmy patelni bez pokrywy, bo większość potraw wymaga jednak przykrycia. Pokrywa powinna być wypukła i posiadać krawędzie idealnie dopasowane do brzegu naczynia. Dlaczego jest to tak istotne? Bo para podczas smażenia nie będzie nam wyciekać na kuchenkę powodując zabrudzenia, tylko będzie swobodnie ściekać do środka patelni. Ważne też zwrócić uwagę, czy pokrywka od patelni ma niewielki otwór, który pozwoli odprowadzić nadmiar pary.

Tylko tyle i aż tyle. Zwrócenie uwagi na powyższe kwestie nie powinno przysporzyć problemów w trakcie zakupów, a później znacznie ułatwi to przygotowywanie potraw i co najważniejsze – zapewni nam bezpieczeństwo w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.