wigilijny stól

Łagodna listopadowa aura może uśpić naszą czujność, nie zapominajmy jednak, że warto już pomyśleć o zbliżających się świętach Bożego Narodzenia. Dla większości Polaków najważniejsza w tym czasie jest Wigilia, z którą nierozerwalnie związany jest suto zastawiony stół. Tradycja mówi tu o konkretnych potrawach – smacznych, ale czasochłonnych. Dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszy się catering wigilijny, szczególnie w dużych miastach, takich jak chociażby Warszawa.

Wszystkim marzy się Wigilia idealna – choinka, prezenty, udekorowany stół, smaczne dania wigilijne, wszyscy uśmiechnięci, wypoczęci, piękni. No cóż, z reguły niewykonane, szczególnie dla zapracowanych, zabieganych – przygotowanie dwunastu (pysznych)potraw graniczy z cudem. I tu właśnie z pomocą przychodzą profesjonaliści, którzy oferują catering na wigilię w Warszawie.

Świąteczne ciastka

Dlaczego catering świąteczny cieszy się powodzeniem?

Święta Bożego narodzenia są najbardziej wyczekiwane, ale też najbardziej stresujące ze względu na rozmiar przygotowań i oczekiwań. Z jednej strony chcemy wciąż podtrzymywać tradycje związane chociażby z wigilijną kolacją, z drugiej – żyjemy szybciej, mamy więcej obowiązków, a doba wciąż trwa tylko 24 godziny. Wybór prezentów, ubieranie choinki – tego nikt za nas nie zrobi, zresztą niechętnie oddamy te przyjemności w cudze ręce. Ale już kuchenne, przedświąteczne rewolucje? Czemu nie! Zwłaszcza, że nie każdy ma czas na lepienie pierogów w ilościach hurtowych czy co najmniej dwukrotne mielenie maku.

Mało tego – nie każdy lubi, chce i potrafi wybitnie gotować, a przecież na wigilię ma być wyjątkowo smacznie. Dla osób, którym co roku sen z powiek wizja przygotowania karpia w galarecie czy wybornej kapusty postnej, rozwiązaniem problemu jest catering świąteczny. Niegdyś kojarzony głównie z kolacją wigilijną w restauracji w Warszawie, na której spotykali się pracownicy firmy albo z analogiczną obsługą w biurach, urzędach itp. Dziś z profesjonalnego cateringu na święta korzysta coraz więcej osób również w domach. Szczególnie w przypadku Wigilii, kiedy to tradycja nakazuje postawić przed gośćmi aż dwanaście wybornych potraw.

Wachlarz możliwości jest szeroki – od kompletnego menu i udekorowanego stołu, przez restauracje w Warszawie organizujące kolacje wigilijne, po zamówienie wybranych potraw.

gotowanie świąteczne

Jakie potrawy wybieramy najczęściej?

Catering na Boże Narodzenie to szczególna oferta. Co prawda skład i lista potraw podlegają modyfikacjom, niemniej jednak trzymamy się tradycji mówiącej o 12 daniach wigilijnych, na ogół postnych, ale sytych i bardzo pożywnych. Wigilijne menu opiera się głównie na rybach, potrawach mącznych, kaszach, kapuście, grzybach. Nie powinno zabraknąć maku, sera, bakalii, suszonych owoców, a zatem jest naprawdę konkretnie i różnorodnie.

Nie ma jednej uniwersalnej listy potraw, w każdym domu może to wyglądać inaczej, np. niektórzy zajadają się pyszną grzybową, inni rybną albo barszczem czerwonym. Karp to danie tradycyjne, ale jego specyficzny smak nie wszystkim odpowiada. W ofercie firm oferujących catering świąteczny w Warszawie znajdą się zatem również inne potrawy – od znanej ryby po grecku po lekkie, finezyjne musy rybne, przystawki z łososia czy sałatki z pstrągiem. Można jednak powiedzieć, że wigilijne menu bazuje na pewnych podstawach, takich jak:

  • przystawki ze śledzia
  • sałatka jarzynowa
  • barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym/zupa grzybowa lub rybna
  • pierogi z kapustą i grzybami
  • kapusta z grzybami
  • karp smażony lub inna ryba
  • karp w galarecie
  • kompot z suszu
  • chleb
  • makowiec
  • kluski z makiem
  • piernik
  • sernik

W przypadku cateringu bożonarodzeniowego nie brakuje również propozycji na kolejne świąteczne dni. Typowych potraw kuchni polskiej – mięs, drobiu, dziczyzny, doskonałych wędlin i ciast, ale także oryginalnych dań będących połączeniem tego co świąteczne z nowoczesnymi kulinariami (łosoś, owoce morza, lżejsze sałatki, przystawki). Do cateringowych przebojów należą na pewno pierogi, bo są podstawą menu wigilijnego, a ich przygotowanie jest czasochłonne.

ryba na święta

Podobnie jest z karpiem, którego wcale nie tak łatwo dobrze przyrządzić. Powodzeniem cieszą się paszteciki, pyszne ciasta, ze szczególnym wskazaniem na prawdziwy, pyszny makowiec. Na ogół klienci, którzy nie decydują się na kompleksowy catering wigilijny, zamawiają właśnie te najbardziej pracochłonne przysmaki.

Czy to się opłaca, czyli jakie są ceny cateringu wigilijnego?

Niech odpowiedzią na pierwszą część pytania będzie stwierdzenie, że czas jest bezcenny. Szczególnie, kiedy mamy go niewiele. Poza tym dobry catering świąteczny to zadowoleni goście, pyszne dania. W przypadku zamówień indywidualnych to również wypoczęta i świątecznie zrelaksowana pani domu. Przechodząc do konkretów – jeśli chodzi cennik cateringu świątecznego w Warszawie, wiele firm preferuje indywidualną wycenę, uwzględniającą czynniki takie jak ilość porcji oraz potraw, opcję dowozu, obsługi w czasie kolacji wigilijnej (np. na spotkaniach firmowych).

Nie zaszkodzi oczywiście przejrzeć oferty cateringu wigilijnego w Warszawie, porównać propozycje menu, ceny. Najlepiej jednak skontaktować się z wybraną firmą i wybrać lub skomponować menu idealne albo zamówić konkretne potrawy. Zapewne większość pań domu potwierdzi, że smaczne dania wigilijne są warte swojej ceny.Oznaczają uśmiech sytych gości oraz to, że w okresie przedświątecznym nie spędza się długich i nerwowych godzin nad przepisami, piekarnikiem i pełnymi garnkami.

świąteczny stol

Gdzie warto zamówić catering wigilijny w Warszawie?

Pewność, że wszystko będzie dopięte na ostatni guzik, podobnie jak nasz czas, jest bezcenna. Dlatego wybór dostawcy potraw na kolację wigilijną jest niezwykle istotny.

Decydując się na catering wigilijny w Warszawie mamy wiele możliwości sprawdzenia, poszukania ocen i rekomendacji. Począwszy od opinii znajomych, przez fora internetowe, serwisy społecznościowe i recenzje konsumentów.

Ciekawą ofertę prezentuje Wilga Catering, firma o wieloletnim doświadczeniu. Zapewnia menu na każdą okazję, w tym również bardzo specyficzny catering na kolację wigilijną.

Obsługuje zarówno imprezy firmowe, jak również realizuje zamówienia klientów indywidualnych. Perfekcyjnie skomponowane menu dostarcza pod wskazany adres, serwuje w jednej ze swoich trzech restauracji, w domach, firmach, instytucjach itp.

Dla klientów ważne jest potwierdzone rekomendacjami doświadczenie, które przekłada się na atrakcyjne menu cateringu bożonarodzeniowego, szeroki wybór potraw oraz ich smak – tradycyjny, domowy, co jest tak istotne w przypadku wigilijnych dań.