garnki ze stali nierdzewnej
źródło: tefal.pl

Mówi się, że nie ma dobrego szefa kuchni bez dobrego zestawu noży. To samo można powiedzieć o kucharzach. Nie ma dobrego kucharza bez kompletu dobrych garnków. Kiedyś nie zdawałam sobie z tego sprawy. Do czasu… Na oczy przejrzałam w momencie, kiedy zaczęłam dbać o zdrowe odżywianie się. Wcześniej myślałam, co za różnica w jakim garnku ugotuję zupę czy przyrządzę leczo. Dziś wiem, że różnica jest diametralna. Dobrej jakości garnki to lepszej jakości jedzenie. Ale co dokładnie oznacza określenie „dobre garnki”?

Funkcjonalne i wytrzymałe

Dobre garnki to przede wszystkim garnki wysoce funkcjonalne, a na dodatek wytrzymałe i miłe dla oka. Powinny łatwo się czyścić ze wszelkich zabrudzeń i nalotów. Powinny pozwalać na gotowanie bez soli czy tłuszczu. Powinny też gwarantować szybsze gotowanie. Jak wiemy, większość z nas jest teraz zabiegana i zapracowana, tak więc szybsze gotowanie jest czymś na wagę złota.

Solidne jak stal

Garnki emaliowane? Zapomnijcie o nich raz na zawsze. Teraz liczą się tylko garnki ze stali nierdzewnej. Warto w tym miejscu podkreślić, że stal w przeciwieństwie chociażby do emalii jest materiałem bezpiecznym dla naszego zdrowia. Dzięki temu, że stal wykazuje dużą odporność na działanie wysokich temperatur podczas przygotowywania potraw, nie wchodzi z jedzeniem w żadne interakcje. Gotując w garnkach ze stali nierdzewnej nigdy nie poczujemy metalicznego posmaku. Dodatkowo, stal nierdzewna jest odporna na korozje i uszkodzenia mechaniczne.

źródło: http://www.tefal.pl/

Ergonomiczne

Dobre garnki to garnki wygodne w codziennym użytkowaniu. Takie garnki powinny posiadać odpowiedni kształt uchwytów i rączek, a już na pewno powinny posiadać uchwyty zabezpieczone termoodpornym materiałem, dzięki któremu nie poparzymy sobie rąk. Fajnym i wygodnym rozwiązaniem są też garnki ze specjalnie wyprofilowanymi brzegami, które ułatwią odlewanie wody.

 Z odpowiednio grubym dnem

Dobre garnki to także garnki posiadające odpowiednią grubość dna. Większość tanich garnków posiada cienkie dno, gdyż w ten właśnie sposób producenci oszczędzają na swych wyrobach. A musicie wiedzieć, że tylko grube dno jest w stanie równomiernie rozprowadzać ciepło, dzięki czemu wszystko gotuje się równomiernie. Warte uwagi są garnki z grubym dnem indukcyjnym (np. Tefal), które gwarantuje równomierną dystrybucję ciepła. Jak sprawdzić czy dno jest odpowiednio grube? Takie garnki będą zawsze ważyć więcej od tych z cienkim dnem. Nie dajcie się więc skusić na lekkie garnki, bo zazwyczaj nie są one wiele warte.