Noże ceramiczne (źródło: pinterest)
Noże ceramiczne (źródło: pinterest)

Kuchnia jest moim królestwem! Pałam do niej miłością szczerą i ogromną, dlatego też dbam, aby każda rzecz, jaka się w niej znajduje była jak najwyższej klasy i jakości. Kocham gotować i lubię używać do tego celu najlepszych naczyń i gadżetów. Bardzo ważne są dla mnie noże, jakich używam do krojenia pieczywa, warzyw, mięsa i innych produktów. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak ważną kwestią jest materiał, z którego nasze noże zostały wykonane? Nie ukrywam, że wcześniej też nie zawracałam sobie tym głowy do momentu, aż odkryłam noże ceramiczne. Od tamtej pory to właśnie one królują w mojej kuchni. Żadnych innych nie posiadam! 

Myślę, że nie tylko ja nie potrafię się już obyć bez noży ceramicznych. Wszyscy inni miłośnicy kulinarnych szaleństw także nie wyobrażają sobie bez nich życia. Spytacie, dlaczego? To proste! Noże ceramiczne są nie tylko lekkie i poręczne, ale także niezwykle ostre, dzięki czemu ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków. Dla mnie bardzo ważną cechą tychże przedmiotów jest twardość i duża odporność na tępienie, bo nie ma dla mnie nic gorszego, niż ostrzenie noża co drugi dzień. W porównaniu z nożami stalowymi, ceramiczne pozostają ostre nawet do 10 razy dłużej. Co więcej, noże ceramiczne są również odporne na działanie środków chemicznych i wody, dzięki czemu nie ulegają korozji. I to nie wszystko! Noże ceramiczne dzięki idealnie gładkiej powierzchni nie chłoną przykrych zapachów.

Noże ceramiczne są niezwykle cennym przedmiotem w kuchni. Gdy będziemy o nie dbać w odpowiedni sposób, posłużą nam przez dobrych kilka lat. Osobiście odradzam wam mycie tego typu noży w zmywarce, gdyż wówczas mogłyby się wyszczerbić. Lepiej jest przetrzeć je delikatnym detergentem lub zwykłym płynem do naczyń i opłukać pod bieżącą wodą.

Noże ceramiczne Philipiak (źródło: philipiaknaczynia.pl)
Noże ceramiczne Philipiak (źródło: philipiaknaczynia.pl)

Na rynku dostępne są noże ceramiczne z białym i czarnym ostrzem. Które wybrać? Prawda jest taka, że oba rodzaje ostrzy są wykonane na bazie cyrkonii z zaawansowanej ceramiki. Kolor biały jest naturalnym odcieniem cyrkonii. Czarny z kolei wynika z procesu wypalania, jakiemu cyrkonia jest poddawana. Niektórzy twierdzą, że te w kolorze czarnym są trwalsze i twardsze, jednakże ja posiadam i jedne i drugie i jak na razie nie zauważyłam między nimi znaczącej różnicy. Jedne i drugie sprawdzają się doskonale.

Gdzie kupić noże ceramiczne? Z tego co wiem, dostępne są one w większości sklepów z kuchennymi gadżetami. Jednakże ja jestem zwolenniczką kupowania w miejscach zaufanych i sprawdzonych. Sama posiadam noże marki Philipiak i szczerzę mogę je polecić także wam 🙂 Ich zakup do inwestycja na długie lata…