źródło: pinterest
źródło: pl.Pinterest.com

Odsłonięcie fragmentu muru, czyli tzw. „goła” cegła to zawsze świetny pomysł na nowoczesną i nietuzinkową aranżację kuchni. Taką cegłę z powodzeniem można zestawić zarówno z tradycyjnymi meblami, jak również modelami utrzymanymi w nieco surowym – industrialnym stylu. Efekt będzie niesamowity. Ale uwaga! Przed oddaniem cegły do użytku, warto ją najpierw oczyścić i zaimpregnować. Zabieg impregnacji sprawi, że będzie ona odporna na wilgoć (która w kuchni jest wyjątkowo duża), brud, kurz, tłuszcz oraz zaplamienia. Impregnacja zapobiegnie też powstawaniu nieestetycznych plam, zacieków, przebarwień…

Mimo, że „goła” cegła pasuje do każdej kuchni: małej i dużej, to jednak tę w kolorze czerwieni warto zarezerwować do wnętrz dużych i przestronnych. Zastosowana w małym wnętrzu może je zdominować i tym samym przytłoczyć. W mniejszych kuchniach lepiej sprawdzi się cegła pomalowana na kolor biały. Jeśli nie przepadacie za bielą, możecie pomalować cegłę w odcieniu pastelowym. Świetnie sprawdzi się pudrowy róż, mięta i błękit.

Gdzie zastosować cegłę? Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji i fantazji. „Goła” cegła świetnie wygląda w każdym miejscu. Bardzo dobrze prezentuje się głównie nad blatem roboczym. Śmiało można ją także zastosować w pobliżu kuchenki, gdyż dość dobrze znosi wysokie temperatury.

Poniżej znajdziecie kilka przykładowych aranżacji z cegłą w roli głównej 🙂

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

źródło: pinterest
źródło: pinterest

 

źródło: pinterest
źródło: pinterest