Spiżarnia to jedno z tych miejsc, do którego najczęściej zaglądają domownicy. Nic w tym dziwnego, bowiem to właśnie tutaj można znaleźć największe skarby – domowe konfitury, dżemy, przeciery, soki i łakocie. Urządzając spiżarnię należy zadbać przede wszystkim o jej funkcjonalność. Warto pamiętać, aby rozmieszczenie poszczególnych półek i regałów było na tyle inteligentne, by dostęp do określonych produktów był łatwy i niczym nieograniczony, a także niczym niezastawiony.

słoiki i pojemniki w spiżarni

Source: bhg.com via Rhenda on Pinterest

Podstawą każdej spiżarni powinny być duże (na całą ścianę) półki i regały, na których to poustawiamy słoiki i słoiczki z naszymi własnymi kulinarnymi dziełami sztuki.

Poziomie drewniane półki, które jesteśmy w stanie wykonać samodzielnie pozwolą nam na przechowywanie produktów małych, np. w słoiczkach takich, jak sosy, przetwory, czy przyprawy. Tego typu półeczki możemy podzielić tematycznie (np. 2 górne półki to przyprawy, 2 dolne to oliwy, sosy, itp.), przez co znalezienie właściwego produktu będzie jeszcze prostsze.

regały i szafki w spiżarni

Source: amithaverma.com via Rhenda on Pinterest

Bardzo inteligentnym rozwiązaniem są też regały z głębszymi półkami, na których możemy poustawiać asortyment nieco cięższy oraz niezbędne do gotowania garnki i patelnie. W domowej spiżarni doskonale sprawdzą się zarówno regały drewniane, jak i metalowe.

Dolne półki takich regałów możemy dodatkowo wyłożyć wiklinowymi koszami i trzymać w nich świeże warzywa i owoce. Takie kosze lub skrzyneczki będą też wyśmienitą alternatywą dla stojaków na wino. Pozwolą uchronić szklane butelki przed rozbiciem.

spiżarnia

Source: designspongeonline.com via Rhenda on Pinterest