błyszczące srebrne sztućce  na szarym tle

Są takie rzeczy, dodatki i gadżety, których po prostu nie może zabraknąć w naszej kuchni. Jednym z kuchennych „must have” są sztućce. Nie każdy jednak wie, że noże, łyżki czy widelce, których używamy na co dzień – to stanowczo za mało. Każda, mniej lub bardziej profesjonalna pani domu, powinna posiadać w swojej kuchni także sztućce do zadań specjalnych. Innych bowiem sztućców potrzebuje masło, a innych ryba. Innych sztućców potrzebujemy do serwowania tortu i innych do jedzenia ślimaków. Co warto nabyć, aby skompletować kuchenne wyposażenie? Oto nasz mały, kuchenny niezbędnik.

Noże do ryb

Ryby należą do popularnych potraw na polskich stołach. Najczęściej serwujemy je w piątek, choć są i tacy, którzy rybami zajadają się o wiele częściej. Większość gatunków, zwłaszcza tych z drobnymi, choć ostrymi ościami, jest trudna do zjedzenia w elegancki sposób. Na potrzeby takich sytuacji zaprojektowano specjalny nóż do ryb. Wiedzieliście o jego istnieniu? Taki nóż jest szeroki i lekko pochylony względem trzonka, a ścięty na końcu. Zazwyczaj jest dość tępy tak, aby nie przecinać ości, a jedynie oddzielać od nich delikatne mięso.

Widelec do sałat

Wśród sztućców, które ułatwią przeniesienie porcji na własnych talerz, znajduje się również specjalny widelec do sałat i sałatek. Swoim wyglądem przypomina nieco łyżkę, jednak zakończony jest płytkimi zębami, które dobrze chwytają liście i inne składniki.

Nóż do sera

Przyborem, który przyda się każdemu miłośnikowi specjałów kuchni francuskiej, jest nóż do sera. Wyróżnia się ostrzem z małymi ząbkami, otworami w przekroju bocznym oraz zawiniętym do góry szpikulcem na szczycie. Taki nóż z całą pewnością ułatwi odkrajanie porcji od całej kostki sera.

Widelec do zakąsek

Jednym z mało znanych sztućców specjalnych, jakie warto mieć we własnej kolekcji, jest widelec do zakąsek. Dzięki swojemu lancetowatemu kształtowi pozwala nabić i utrzymać drobny kęs. Ten oryginalny widelczyk ułatwia elegancki sposób jedzenia.

Nóż do masła

Kolejnym wartym uwagi gadżetem jest nóż do masła. Prawda jest taka, że do smarowania pieczywa nie powinniśmy używać zwykłego noża. Według zasad nakrywania stołu, przy maselniczce, a także na każdym talerzyku do chleba, powinien pojawić się zaokrąglony przybór dedykowany jedynie do tego celu. Jeśli nie posiadacie takiego noża, obowiązkowo nadróbcie zaległości.

Nóż i łopatka do tortu

Sztućce deserowe są znane i chętnie używane w wielu domach. Jeśli podajemy tort, musimy to robić wyłącznie przy użyciu specjalnych akcesoriów. Przy tej okazji idealnie sprawdzą się nóż i łopatka. Jeśli ich nie posiadacie w swojej kuchennej szafce, koniecznie nadróbcie zaległości.