szybkowar Philipiak (źródło:www.shop.philipiakmilano.pl)
szybkowar Philipiak (źródło:www.shop.philipiakmilano.pl)

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jaki powinien być garnek idealny? Ja już wiem. Powinien zapewniać oszczędne gotowanie, do tego powinien zapewniać zdrowe i szybkie gotowanie. Bo któż z nas ma teraz czas, aby całe dnie spędzać w kuchni? A przecież chcemy zdrowo się odżywiać. Wynalazkiem, który warto, a nawet i trzeba posiadać we własnej kuchni jest szybkowar. To dzięki niemu życie staje się prostsze i… przyjemniejsze.

Szybkowary obecne są na rynku już od dłuższego czasu. Kiedyś nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. Dziś goszczą w co drugiej kuchni. Jakie zalety niosą za sobą szybkowary? Specjalnie dla Was wybrałam kilka plusów tych magicznych garnków 🙂

Komfort i oszczędność

Szybkowary gotują w bardzo wysokiej temperaturze (około 122 stopni), dzięki czemu zmniejszają zużycie gazu lub prądu nawet o połowę. W przypadku szybkowarów, czas gotowania skraca się nawet do 70%. Jeśli chodzi o wygodę gotowania, to też jest ona nieporównywalna z gotowaniem w tradycyjnych garnkach. Użycie szybkowaru zdecydowanie redukuje zapachy wypełniające kuchnię i jej otoczenie podczas procesu gotowania.

Szybkowary pozwolą Wam na przygotowanie soczystego kurczaka w zaledwie 15minut, a gulaszu w 20 minut! W szybkowarze czas gotowania ziemniaków wynosi nie 40 minut, a 6 minut. Prawda, że brzmi zachęcająco?

Smak i zdrowie

Smakosze zdrowej i pysznej kuchni, zgodnie przyznają, że gotowanie w szybkowarze pozwala zachować naturalny smak i aromat produktów. Dzięki temu, że wszelkie warzywa, ryby i mięsa przygotowywane są krócej – ich smak i aromat nie ulatnia się razem z uciekającą parą. Krótszy czas gotowania sprawia również, że witaminy i minerały nie giną podczas obróbki cieplnej. Dzięki skróconemu okresowi przygotowywania potraw można „zaoszczędzić” do 75% witaminy C, kiedy w tradycyjnych garnkach pozostaje jej po ugotowaniu zaledwie od 15 do 25%.

Dieta

Szybkowary to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o zdrowe, a przede wszystkim lekkostrawne i niskokaloryczne odżywianie się. Warto wiedzieć, że im wyższa temperatura gotowania, tym przygotowane jedzenie jest bardziej sterylne i mniej tłuste.

Samo zdrowie

Szybkowary to takie garnki, w których można smażyć i dusić, gotować na parze i w wodzie przeróżne dania. Co więcej, można w nich rozmrażać rozmaite produkty. Tego typu naczynia są szczególnie przydatne do przyrządzania potraw z produktów wymagających długiego gotowania np. wołowiny, baraniny, flaków, golonki. W szybkowarze nie wolno jednak gotować drobnych produktów, np. kasz czy przecierów. Mogłyby one zatkać przewód w zaworze parowym i rozsadzić garnek. Para zawsze musi mieć swobodne ujście.