patelnie kuchenne
źródło: pinterest

Dziś na tapetę weźmiemy patelnie. Nie wiem jak wy ale ja bardzo często wykorzystuję je w mojej kuchni. Poza klasyczną patelnią, posiadam specjalną do smażenia naleśników, przygotowywania jajek sadzonych i potraw chińskich. Jeszcze do niedawna najpopularniejsze były patelnie teflonowe. Dziś teflon zaczyna odchodzić w zapomnienie, a jego miejsce zajmują patelnie ceramiczne. Sama posiadam kilka i jestem zachwycona ich obecnością w mojej kuchni. 

Nie jest tajemnicą, że zdrowe patelnie to zdrowie jedzenie. Przeprowadzone badania wykazały, że powłoka teflonowa nie do końca jest zdrowa, a co więcej – może być szkodliwa dla naszego zdrowia. Ta ceramiczna spełnia z kolei wszystkie wymogi zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa. I co najważniejsze, pozwala smażyć bez tłuszczu, zachowując naturalny smak i aromat potraw, jak również niezbędne witaminy i minerały.

Patelnia ceramiczna Philipiak (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)
Patelnia ceramiczna Philipiak (źródło: www.philipiaknaczynia.pl)

Czym dokładnie są patelnie ceramiczne? Ich powłoka powstaje z minerałów i gliny wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze, co czyni ją szalenie trwałą i odporną na uszkodzenia, a do tego idealnie gładką. W przeciwieństwie chociażby do patelni teflonowych, ceramiczne posiadają zwiększoną odporność na ścieranie i zarysowania. Dużą zaletą patelni ceramicznych jest to, że mogą być nagrzewane aż do 400 stopni i zamrażane do -20 stopni. Równie ważną zaletą tychże patelni jest to, że przygotowywane na nich potrawy nie przywierają i nie przypalają się. Całe ciepło na patelni ceramicznej rozchodzi się równomiernie, dzięki czemu potrawa podgrzewa się jednakowo z każdej strony. Ma to też istotny wpływ na czas przygotowywana potraw. Na patelniach ceramicznych poszczególne dania przygotowuje się szybciej i krócej, co z kolei przekłada się na dużą oszczędność energii. Same patelnie są również bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości. Wystarczy przetrzeć je delikatnym detergentem i gotowe.

Bardzo ważną cechą jest również to, że powłoka ceramiczne w żaden sposób nie wpływa na smak potraw i nie wchodzi w żadne reakcje ze składniki, co zdarza się dość często w przypadku starszych patelni żelaznych. I to nie wszystko. Opary, jakie wydobywają się w trakcie smażenia na patelni ceramicznej nie podrażniają oczu. Nie zadymiają też mieszkania, co jest typowe dla patelni wykonanych z teflonu lub patelni żeliwnych.

Doskonałe właściwości przewodzenia ciepła, jak również wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne i szkodliwe działanie środków chemicznych sprawiają, że patelnie ceramiczne, mimo iż nie należą do najtańszych, są jedną z lepszych inwestycji. Ich zakup jest wydatkiem niezwykle opłacalnym i procentującym na przyszłość. W końcu zdrowe patelnie to zdrowsze posiłki 🙂 Zobacz ofertę wysokiej jakości patelni marki Philipiak – patelnie ceramiczne.