
Większość o niej marzy, duża część posiada. Mowa o wyspie – niezwykle stylowym i funkcjonalnym elemencie wyposażenia kuchni. Czym dokładnie jest i jakie są jej zalety? Zacznijmy od tego, że wyspa to nic innego, jak dość duża szafka z blatem (ustawiona pośrodku kuchni), służąco jako dodatkowe miejsce do przechowywania kuchennych akcesoriów, a także przygotowywania, gotowania, a nawet i podawania posiłków. Można śmiało powiedzieć, że wyspa to nie tylko symbol nowoczesności i klasy. To także miejsce, przy którym możemy integrować się z najbliższymi, jak również podejmować gości. W końcu to właśnie w kuchni są najlepsze imprezy, czyż nie? 😉
Wbrew pozorom wyspa kuchenna nie jest zarezerwowana tylko i wyłącznie do kuchni dużych i otwartych. Z powodzeniem można zastosować ją również we wnętrzach zamkniętych i nieco mniejszych.
Ogromną zaletą wyspy kuchennej jest fakt, że pozwala nam ona na odejście od ściany i skupienie się na centrum wnętrza. Jeśli dodatkowo nasza kuchnia jest otwarta na salon, wówczas możemy bez problemu uczestniczyć w spotkaniach towarzyskich bez konieczności odrywania się od kuchennych czynności. Inną, aczkolwiek równie ważną zaletą wyspy jest to, że dzięki niej otrzymujemy dodatkowe szafki na przechowywanie większych i mniejszych urządzeń kuchennych oraz dodatkowy blat roboczy do przygotowywania codziennych posiłków. Wyspy dodają wnętrzu nutki prestiżu. Co by nie mówić wyglądają bardzo efektownie i działają na plus. I to też jest kolejna ważna zaleta tegoż przedmiotu.





Wspomniałam wcześniej, że wyspy nie są zarezerwowane tylko dla dużych wnętrz. W małej kuchni wyspa może być także idealnym rozwiązaniem, łączącym komfort i funkcjonalność. Z powodzeniem może połączyć blat roboczy ze stołem, w efekcie czego pozwoli zaoszczędzić odrobinę miejsca. W nawet najmniejszej kuchni będzie genialnym połączeniem z salonem, wyznaczając umowną granicę między jednym pomieszczeniem, a drugim.
Przyjmuje się, że w przypadku kuchni zamkniętej, powierzchnia wyspy nie powinna przekraczać 20m2. Dobrze też, żeby wyspa miała kształt kwadratu. Wówczas będzie bardziej funkcjonalna i nie wprowadzi do pomieszczenia niepotrzebnego chaosu. W przypadku kuchni otwartych nie ma żadnych ograniczeń metrażowych. Różny może być też kształt samej wyspy.
Co zabrać na wyspę?
Tak naprawdę, to co umieścimy na wyspie jest sprawą bardzo indywidualną i zależy od wielu czynników. Im większą mamy kuchnię, tym możemy zdecydować się na większą wyspę, a co za tym idzie, więcej na niej zmieścić.
Na wyspie można umieścić dosłownie wszystko, od płyty grzewczej zaczynając, poprzez zlewozmywak, piekarnik, zmywarkę, na lodówce kończąc. Z własnego doświadczenia wiem, że najwygodniejszym rozwiązaniem jest ulokowanie na wyspie płyty grzewczej i zlewozmywaka. Projektując wyspę nie można zapomnieć o blacie roboczym. Wokół wyspy można śmiało poustawiać wysokie krzesła barowe lub specjalne hokery.




