Blat kuchenny powinien być elegancki, a jednocześnie trwały i odporny na plamy. W końcu to właśnie on znajduje się w centrum uwagi. Przy blacie spędzamy większość czasu. To właśnie na nich przygotowujemy poszczególne posiłki. Blaty mogą być drewniane i kamienne. Mogą być też wykonane z konglomeratu lub laminatu. Ciekawą alternatywą dla nich są blaty wykonane z płytek. Jakie są ich zalety i wady? O tym poniżej.

Jakie są zalety blatu wykonanego z płytek?

Płytki cieszą się dużą popularnością z różnych powodów. Przede wszystkim są dość tanie, a przy tym trwałe, odporne na plamy, działanie wysokich temperatur oraz działanie środków chemicznych. Poza tym odpowiednio dobrane do wnętrza, prezentują się naprawdę ciekawie. Jeśli zatem zależy nam na stworzeniu wspaniałej aranżacji naszej kuchni, płytki okażą się idealnym rozwiązaniem. Warto w tym miejscu dodać, że codzienne ich użytkowanie będzie czystą przyjemnością. A propos czystości – blaty z płytek są łatwe w czyszczeniu, dzięki czemu łatwo utrzymać je w nienagannej higienie.

Jakie są wady blatów z płytek?

Blaty z płytek to mnóstwo możliwości i wiele zalet. Niestety, mają też swoje wady. Jak wiadomo, pomiędzy szczelinami poszczególnych płytek należy nałożyć fugi, a to z kolei oznacza trudności utrzymania ich w czystości. Fugi szybko się brudzą i tworzą nierówną powierzchnię, gdzie mogą w trakcie przyrządzania potraw zbierać się resztki jedzenia. Czym to grozi, chyba nie muszę wspominać? I jeszcze jedno. Płytki są trwałe, ale po kilkunastu latach intensywnego ich użytkowania, mogą w końcu popękać. Jeśli myślimy o montażu płytek, musimy wziąć pod uwagę fakt, że być może po pewnym czasie będziemy zmuszeni do wymiany części z nich.

Jakie płytki będą odpowiednie?

Płytki – płytom nierówne. Warto więc dokładnie się zastanowić jakie wybrać do stworzenia blatu kuchennego. Specjaliści polecają płytki wykonane z terakoty, gresu lub klinkieru. Dlaczego? Bo są one najtrwalsze ze wszystkich proponowanych, a także odporne na uszkodzenia, np. działanie wysokich temperatur.