awokado

Nie każdy o tym wie, ale nadal nieco egzotycznie brzmiące awokado ma w encyklopediach także znacznie bardziej swojską, polską nazwę, a brzmi ona: smaczliwka wdzięczna. Może jednak nie pytajcie o taki owoc w sklepie, jeśli chcecie szybko znaleźć to, czego szukacie. A dostępność awokado w sklepach rośnie coraz bardziej: jak nigdy, w ostatnich latach nie jest problemem kupić je w dowolnym spożywczaku. Z racji na wyjątkową dość budowę i smak, a także szereg zalet zdrowotnych, awokado stało się w Polsce bardzo popularne, tak jak w wielu krajach świata.

Obecnie zjadamy jako naród wielokrotnie więcej sztuk awokado, niż jeszcze w 2010 roku. Ta pochodząca z terenów dzisiejszego Meksyku roślina jest uprawiana tradycyjnie głównie w Ameryce Południowej, ale coraz bardziej narastający import awokado do Polski ma miejsce nie tylko z Peru czy Chile, ale przede wszystkim z bliższych krajów o przyjaznym klimacie: Izraela, RPA i Hiszpanii. To wszystko sprawia, że dla wielu osób, szczególnie starszych, awokado ma nadal metkę „wymyślnego” dość składnika.

Niemniej, w porównaniu do swojej wartości odżywczej, nie jest wcale tak drogie, dlatego jeśli nie masz nawyku wrzucania zielonego owocu do koszyka w sklepie – możesz przynajmniej spróbować kilku prostych sposobów na podanie go…

Niektórzy mogą chcieć spróbować jeść awokado jako samodzielny posiłek. Źródło: Pixabay.com.
Niektórzy mogą chcieć spróbować jeść awokado jako samodzielny posiłek. Źródło: Pixabay.com.

Wśród owoców awokado jest o tyle wyjątkowe, że w sensie kulinarnym być może najbliżej mu do… masła. Miękki miąższ tego owocu składa się w dużej mierze z tłuszczów, choć raczej tego zdrowszego typu, niż w innych smarowidłach. Dlatego w wielu miejscach świata to nierzadki zwyczaj, by świeżo otwarte awokado rozsmarować na pieczywie. Do „obsługi” powinien wystarczyć większy nóż – po przekrojeniu owocu na pół można wyjąć pestkę łyżeczką, a potem wybrać miąższ, w razie chęci wcześniej nacinając go, by łatwiej było wybrać odpowiednią część. Jako smarowidło jest też wykorzystywany najczęściej sos guacamole, który często można znaleźć gotowy w sklepach świata: awokado miesza się w nim z solą i sokiem z limonki, a do tego dodać można wedle uznania różne warzywa. Jednak nie trzeba traktować miąższu koniecznie jako jednolitej masy. Awokado można na przykład dodać do sałatek, pokrojone w kostkę. Przy pewnej minimalnej zręczności można je też pokroić w plastry i umieścić na kanapkach w takiej formie. Inne pomysły na wykorzystanie awokado to np. dodanie go do jajecznicy czy ziemniaków (jako „tłuszczyk” albo element puree).

Niektórzy jedzą też pestki awokado, chociaż to wymaga więcej cierpliwości – powinno się ją wysuszyć, na co potrzeba dużo czasu albo piekarnika, a potem zmielić. Proszek taki nie jest uważany za przysmak, że tak powiemy – ale podobno ma mnóstwo antyoksydantów…